most ezek vannak

és akkor ugye jövő hét péntek :P

ez tetszik nekem. egyszerű, de működik.

retina macbook pro

korábban eldöntöttem, hogy nem kell nekem a 13”-as macbook-tól másabb, nagyobb gép. az elmúlt öt évben ennek megfelelően gyönyörű 13”-as macbookon, majd amikor azok eltűntek, macbook pro-n dolgoztam, éltem.

a gépet elsősorban munkára használom, ami kimerül a három böngésző (mindegyikben kb 10 tab nyitva), excel, word, keynote és pár kiebb osx-ben foglalt alkalmazás (ical, address book, stb) használatában. ha éppen nem dolgozom, akkor kerül elő az iphoto és az imovie.

elégedett voltam az eddigi gépemmel (13” macbook pro az utolsó processzorral, 8GB RAM, 1TB HDD), néha megjelent a colorful shit pizza, néha átkoztam a HDD-t és arról álmodoztam, hogy jöjjön egy legalább 500GB-os SSD-s gép, normális áron.

a wwdc-n bemutatott retina kijelző, a nagyon komoly teljesítmény és az elérhetőbb árú SSD meggyőzö volt, erre vártam. több napig hezitáltam, komoly anyagi áldozatot követel, de végül döntöttem: átállok a 15”-ös gépre.

aztán tegnap megjött az eszköz. pontosabban az országba már egy hete megjött, de nem azzal a konfigurációval amivel kértem. a jobb processzorral felszerelt, 16GB RAM-os gépet választottam, hiszen kevesebb mint 10% árkülönbségért a ‘legjobb’ és nem a ‘majdnem legjobb’ gép okosabb választás, főleg, hogy az alaplapra szerelt alkaltrészek miatt nem bővíthető. egyedül a HDD-ben hoztam kompromisszumot és 700GB helyett 500GB-os HDD-t választottam, hiszen ár/érték arányban rossz üzlet lett volna, a gép ára 20%-kal nőtt volna a 200GB-ért cserébe.

15 órája van meg az új munkatársam, ebbe belefért egy éjjeli alvás is. leírom az első tapasztalataimat. azt ami nem volt világos a wwdc-s keynoteból, vagy ami meglepett vagy ami egész egyszerűen más érzést ad mint az eddigi 13”-as mbp használata.

méret. a fő ak amiért nem akartam 15”-ös gépet, mert túl nagy. namost a méret különbség kisebb mint gondoltam, hiszen a kijelző méretével nem arányosan nőtt a gép mérete. egyrészt kisebb a kijelző szélén körbefutó szegély, másrészt lényegesen vékonyabb a gép és attól, hogy a 13”-ashoz képest nem nőtt a súlya, nagyon könnyűnek érzem. olyan mintha egy 15”-ös macbook airem lenne.

kijelző #1. nem lehet nem észrevenni az éles vonalakat, a gyönyőrű, tűéles betűket. olyan mintha egy nagyon drága magazint néznék. most is amikor ezt a szöveget a tumblr szerkesztőfelületébe írom. azt hittem, hogy meg fogom szokni, de még mindig rácsodálkozok, hogy milyen szép. a legnagyobb meglepetés az volt amikor visszaültem az eddigi gépemhez. pixeslesnek, életlennek tűnt az a kép amit eddig szépnek, tökéletesnek láttam. ugyanaz történik mint annó amikor kijött a 4-es iPhone és az első iPad képe hozzá képest elég rosszul nézett ki.

kijelző #2. az új kijelzővel csúnyák lettek a weboldalak. nem találtam egyetlen olyan weboldalt sem, amelyik 100%-ban retina, beleértve az apple.com-ot is. kíváncsi vagyok, hogy milyen gyorsan terjednek el a retinás weboldalak (a full-retinás bónusz brigád júliusban jön), hány év alatt áll át a világ, már ha egyáltalán a retina vonal trend és nem divat. a legrosszabb élményt az adja amikor egy retinára nem felkészített alkalmazást futtatok a gépen. ilyen a keynote(!) vagy a firefox. de például a chrome ugyan retinában fut, de a weboldalakon megjelenő szövegek már pixelesek. így mostantól nekem - az eddig legkevésbé kedvelt - safari adja a legjöbb böngészési élményt. 

teljesítmény. nagyon gyors. ezt vártam. remélem ezt mondom majd fél év múlva is.

gombok. eltűnt a ki/be kapcsoló gomb, pontosabban már nem az unibody-n, hanem a billenytűzetre került, az eddigi eject gomb helyett. eltűnt a töltöttséget jelző ledsor is a gép oldaláról ami hiányozni fog.

design. eltűnt a ‘MacBook Pro’ kiírás a kijelző aljáról, jóllehet nem is férne ki, csak nagyon kicsiben az új szegélyen. a trackpad alatti - a gép kinyitását segítő - vájatot viszont áttervezték és sokkal simább lett: nem akad bele az ujjam mint eddig.

hát ezek az első benyomások.

örülök. szeretem.

vajon megjön a héten?

még nyolc nap és találkozunk ;)

az apple meghallgatta az imáimat, mindent beépített az új oprendszerbe amit hiányoltam.

köszönöm! szép születésnapi ajándék lesz :)

a teljes százas lista az interbrand-en.
a BB nincs rajta ;)

a teljes százas lista az interbrand-en.

a BB nincs rajta ;)

az egyik legjobb apple reklámvideó. tegnap került ki a youtube-ra, több mint 7 perc!

új apple reklám, ezúttal az itunes-on megtalálható beatles dalokra.

stílusosan az együttes borítóiból készült a film.

Siri-nek köszönhetően végre tudjuk mi az élet értelme.

holnap személyesen is megismerkedünk :P

megjött, itt van az új iPhone, az iPhone 4S. igazán forradalmi változás a hardware-ben nincs: jobb a kamera, gyorsabb a processzor, szebb a grafika. szóval inkább egy 3G-3GS típusú update-ről beszélhetünk.

ami a legizgalmasabb, az Siri névre keresztelt hangvezérlés, ami úgy tűnik, hogy annyi év “már majdnem használható” élménye után most tényleg működik (egyelőre angolul, németül és franciául).

jó hír az is, hogy idén nem kell külföldről megrendelni a készüléket (tavaly Londonból volt talán legérdemesebb hozni, hogy ne kelljen hosszú hónapokat várni a hazai bemutatásra). október 14-étől ugyan még csak a jobb helyeken (USA, UK, stb) lesz elérhető, de két hétre rá, október 28-tól, már Magyarországon is kapható lesz.

ha egy iPhone 3GS - iPhone 4 típusú váltásról lenne szó, biztos nehéz lenne kibírni ezt a plusz két hetet, de így nem nagy a tét, azaz én pl megvárom. legalább letesztelem a magyar Apple boltot.

a legnagyobb változást tehát ebben a hónapban nem az új eszköz, hanem az operációs rendszer fogja hozni: október 12-től letölthető az iOS 5.

a hardware változást leginkább abban fogom megérezni, hogy ezúttal a nem túl szép fehér iPhone-t fogom választani, hátha az jobban bírja a napot. most ugyanis a tűző napon iGO-t használva a készülék iszonyúan felforrósodik és egy idő után folyamatosan csökken a kijelző fényereje egészen a teljes elsötétedésig, amiből csak egy 2-3 perces légkondis hűtés tudja visszahozni az eredeti állapotába.

új iPhone/iPod App Store tv-hirdetés.

a vonalkód szkennelős rész a kedvencem.

"Finally" - mondja az Apple, csaknem 1 év után.
LOL

"Finally" - mondja az Apple, csaknem 1 év után.

LOL

szép lett az iPad 2 és nagyon jó, hogy nem kell annyit várni mint  tavaly a bejelentés után, hogy kipróbáljuk. az USA-ban március 11-től,  Magyarországon elvileg március 25-től lehet megvenni.
aki nem akar  sorban állni, vagy nem erre szeretné költeni a pénzét, sőt ha kapna, azt sem venne sértésnek, na azoknak találtunk ki valamit :)
aki  2011. március 24., 23:59-ig a legtöbb barátját hívja meg a bónusz  brigádra, az kap tőlünk egy 64GB-os, wifi+3g-s iPad 2-t. ezen kívül  minden meghívott barát után még fizetünk is, mégpedig 1.000 Ft-ot (ha a  meghívott barát legalább 2.000 Ft értékben vásárolt).
kipróbáljátok?

szép lett az iPad 2 és nagyon jó, hogy nem kell annyit várni mint tavaly a bejelentés után, hogy kipróbáljuk. az USA-ban március 11-től, Magyarországon elvileg március 25-től lehet megvenni.

aki nem akar sorban állni, vagy nem erre szeretné költeni a pénzét, sőt ha kapna, azt sem venne sértésnek, na azoknak találtunk ki valamit :)

aki 2011. március 24., 23:59-ig a legtöbb barátját hívja meg a bónusz brigádra, az kap tőlünk egy 64GB-os, wifi+3g-s iPad 2-t. ezen kívül minden meghívott barát után még fizetünk is, mégpedig 1.000 Ft-ot (ha a meghívott barát legalább 2.000 Ft értékben vásárolt).

kipróbáljátok?

holnap nyílik a világ legnagyobb Apple boltja: Londonban

Budapestről nézve is fontos, hogy 3 emeleten új, a nagy európai forgalmat kiszolgálni hivatott, megaboltot nyit az Apple Londonban.

egyes hírek szerint területe alapján éppen a Covent Garden lesz a világ legnagyobb Apple boltja.

az első 4.000 látogató pólót kap ajándékba. megyünk?